Wat is jouw waarom?

Sinds ik werk als zelfstandig notulist ga ik regelmatig naar workshops op het gebied van ondernemen, over effectief netwerken, personal branding, leiderschap, het business model canvas. Ook bij netwerkbijeenkomsten hoor ik wel eens een spreker over een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld onlang over crowdfunding. Ontzettend leuk en leerzaam en vaak doe ik er goede contacten op. In veel van die workshops komt the golden circle van Sinek voorbij. Simon Sinek is een Engelse spreker, schrijver en adviseur op het gebied van management en leiderschap. En hij is de bedenker van de term ‘the golden circle’. Visueel gezien gaat het om drie cirkels met in het midden WHY, in de ring daaromheen staat HOW en in de buitenste ring staat WHAT.

Laat zien waarom je iets doet

Met behulp van deze theorie verklaart hij waarom sommige bedrijven of leiders wel succesvol zijn en andere niet. De meeste bedrijven praten alleen over het WAT en het HOE. ‘Wij produceren snelle computers die er mooi uitzien en veel opslagruimte hebben’. Volgens Sinek is het essentieel om aan je klanten te laten zien WAAROM je iets doet, wat je overtuiging is om te doen wat je doet. Klanten kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet, is zijn stelregel.

Op zoek naar mijn WHY

In deze Ted-talk laat Sinek zien hoe het succesvolle Apple communiceert met veel aandacht voor het WAAROM. Maar ook voor kleine bedrijven zoals het mijne is het interessant om die gouden cirkel in te vullen. Het WAT en HOE is niet zo moeilijk. Ik ben een betrouwbare notulist, die complexe vergaderingen in goed Nederlands notuleert. Heel rationeel en duidelijk. Maar WAAROM ben ik dit bedrijf begonnen? Vanuit welke overtuiging en drive doe ik dit? Ik wilde iets voor mezelf doen en wat bijverdienen. Is dat alles? Ik ga er nog even over nadenken, want ik denk en hoop dat er meer moet zijn. Mocht ik het antwoord vinden, dan lees je dat misschien in een volgend blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.