Stop maar met zoeken!

Dat was echt een aha-momentje, toen ik de Ted Talk zag van Emilie Wapnick ‘Waarom sommigen van ons geen ware roeping hebben!’. Heel herkenbaar. Ik heb jarenlang gezocht naar die ene passie of hobby, waarin ik me helemaal onder zou kunnen dompelen. Ik heb veel cursussen gedaan: interieurdesign, kalligrafie, origami, stamboomonderzoek, schrijven, schilderen, tekenen, Russisch, patchwork, mediteren. Al die tijd hoopte ik aan die zoektocht een alomvattende passie over te houden, waar ik mij helemaal in zou kunnen storten. Maar telkens bleek dat ik na een tijdje weer uitgekeken was op die leuke hobby of cursus.

Het uit zich ook in mijn werk. Ik heb sinds 2014 als zzp-er veel vergaderingen genotuleerd. Hartstikke leuk in het begin, maar het geeft mij niet meer zoveel voldoening en plezier. Ik weet nu, dankzij Emilie Wapnick, dat ik mezelf niets hoef te verwijten. Het heeft er niks mee te maken of ik wel of niet een doorzetter ben. Ik heb gewoon een grote behoefte aan afwisseling en vind het leuk om steeds weer nieuwe en andere dingen te leren. Het is niet nodig om te moeten kiezen voor één passie. Er is zelfs een term voor, ik ben een multipotentialite.

Dit is wie ik ben. Dus ben ik me nu zonder schuldgevoel aan het oriënteren op wat ik als zzp-er in plaats van het notuleren zou kunnen doen, bijvoorbeeld een twitteradviesbureau, dropwinkeltje, een webwinkel waarin ik onder andere Le Petit Marseillais doucheschuim en bodylotion verkoop, ouderen zonder internet bezoeken en hen via whatsapp en skype weer in contact brengen met familie die niet zo vaak langs kan komen of een community maken waar iedereen dagelijks zijn 3 happy things kan delen.

Verder wil ik nog leren zeilen, mondharmonica spelen en zingen, de Friese Elfstedentocht op de fiets rijden, een ritje achterop een motor doen en wonen op een woonboot. En volgende week komt daar misschien weer wat nieuws bij. Niet alles wat ik bedenk zal tot uitvoering komen. En dat geeft niet. Maar het geeft rust te weten, dat ik me niet hoef vast te leggen en veel nieuwe dingen kan gaan doen. Dus als je misschien een keer denkt: ‘Waar is ze nu weer mee bezig?’ Heb dan een beetje begrip, want ik ben een multipotentialite.

Kijk hier de Ted talk van Emilie Wapnick.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.