Voor- en nadelen van alleen op reis

Minstens zo leuk als de reis zelf waren de voorbereidingen voor mijn solofietsvakantie. Als ik mensen over mijn plannen vertelde was de meest gehoorde reactie ‘wow, wat stoer!’. En ook: ‘Dat zou ik ook wel een keer willen’. Daarom heb ik wat voor- en nadelen van een fietsvakantie in je eentje op een rijtje gezet en tenslotte geef ik nog wat tips.

Voordelen:
1. Je kunt je eigen tempo aanhouden, versnellen wanneer jij wilt en rusten wanneer jij wilt. Als je een foto hebt gemaakt maar 20 meter verder is het uitzicht nog iets mooier kun je nog een keer stoppen zonder je bezwaard te voelen naar je medereiziger. Als je aan de overkant van de Weser een saai dorpje wilt bekijken, alleen omdat je een keer met dat leuke fietspontje naar de overkant wil, zal niemand daar wat van zeggen.
2. Je kunt bij elke stop Kaffee mit Kuchen bestellen.
3. Je hebt veel sneller contact met andere mensen.

Nadelen:
1. Alleen eten ’s avonds, al was dat minder erg dan ik had verwacht. Wanneer ik op het eten wachtte, schreef ik in een logboekje hoe de dag verlopen was. Als het eten komt ga je eten. Dat kan je net zo goed alleen doen.
2. Je kunt je ervaringen en de mooie dingen die je onderweg ziet niet gelijk met iemand delen. Bij een inzinking kun je je een beetje alleen voelen. Een telefoontje naar het thuisfront doet dan wonderen.
3. Bij materieelpech sta je er alleen voor. Aan de andere kant, met zoveel fietsers onderweg zou het al raar lopen als je niet hulp aangeboden krijgt van collega-fietsers.

Tips:
De Weserradweg loopt van Hannoversmünden naar Cuxhaven. De meesten mensen fietsen van zuid naar noord, maar andersom is ook prima te doen. Het is niet nodig om een racefiets te hebben, maar het is wel handig als je fiets versnellingen heeft want af en toe kom je fikse klimmetjes tegen. Omdat de Weserradweg een bekende fietsroute is, zijn er veel overnachtingsmogelijkheden langs de route. Ik had alles van tevoren gereserveerd, maar voor iets meer avontuur en flexibiliteit kun je overwegen om onderweg je overnachting te regelen.

Als het begint te kriebelen zou ik zeggen: probeer het! Het geeft een groot gevoel van vrijheid om alleen op reis te zijn. En Duitsland is een heel fijn vakantieland met aardige mensen (met uitzondering van één fietsenmaker in Minden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.