Een redelijk tarief of anders niet

Ik zit in een Facebookgroep met andere zelfstandige notulisten, waarin regelmatig opdrachten gedeeld worden. Laatst kwam deze vacature voorbij via een uitzendbureau:

ABN AMRO zoekt een notulist en secretaris. Wat houdt de functie in: vergaderagenda opstellen, in het Engels notuleren, monitoren van de actiepunten, terugkoppelen van beslissingen van het acceptance comité naar de analisten, rapportages voor het management maken. Verder moet je HBO-niveau hebben, onafhankelijk en stressbestendig zijn en je moet weten om te gaan met veeleisende collega’s. Ook vraagt de bank meerdere jaren ervaring in een soortgelijke baan. In loondienst bij een internationale bank. Ze vragen heel wat, maar ze bieden ook wat.

Een salaris tussen € 14 en € 15 bruto per uur. Dit komt neer op ongeveer € 2.500 bruto per maand. Dat is toch niet veel. Ik weet dat er een uitzendbureau tussen zit, dat hier ook wat aan moet verdienen en dat je bij ziekte doorbetaald wordt, maar … het is wel HBO en het is bij een bank. Die staan er toch niet om bekend dat ze weinig geld hebben. Bovendien moet je goed de Engelse taal beheersen en ze vragen ervaring, dus het is geen startersfunctie.

Ik vind dat de bank voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, maar dit is helaas geen uitzondering. Steeds vaker valt me op dat de beloning voor notulisten tegenvalt. Als zelfstandig notulist op HBO-niveau vraag ik € 48,50 per uur. Ik zie op freelancesites voor notulisten ook wel eens uurtarieven van € 25,00 of € 30,00 met een uitwerkfactor* van 1:1½ of 1:2. Hoe kun je daar als zelfstandige van leven? En hoe verhoudt zich dat met enigszins vergelijkbare beroepen? Een tekstschrijver vraagt gemiddeld € 79,00 al zitten de meesten vermoedelijk tussen de € 50 en € 65. (bron https://www.goedmettekst.nl/wat-kost-een-tekstschrijver/.)

Ik denk dat ik op grond van mijn ervaring en achtergrond een reële prijs vraag voor het werk dat ik doe. Ik wil niet veel zakken met die prijs of er moet iets anders tegenover staan. Een terugkerende opdracht bijvoorbeeld waardoor ik zekerheid heb voor een langere periode. Ik blijf mijn loondienst met fijne collega’s en een redelijk marktconform salaris en mijn zzp-schap nog maar even combineren. En die bank, daar was ik toch al geen klant. Je hoort de laatste tijd vaak organisaties klagen dat ze geen goeie mensen kunnen vinden. Nu denk ik: zou het misschien aan de betaling kunnen liggen?

*uitwerkfactor: bij een uitwerkfactor van 1:2 krijg je voor 1 uur vergaderen maximaal twee uur uitwerktijd betaald.

 

2 Replies to “Een redelijk tarief of anders niet”

  1. Ik werk als budgetcoach en houd altijd vast aan mijn eigen tarieven. Als iemand tegen mij zegt dat hij mij duur vindt zeg ik altijd dat ik ook heel goed ben in wat ik doe. Als ze mij te duur vinden moeten ze maar verder zoeken, maar dat gebeurt bijna nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.