Delete Facebook of niet?

Deze week is bekend geworden dat de Facebookaccounts van 50 miljoen Amerikanen zijn gehackt. Cambridge Analytica heeft op basis van de likes en berichten van gebruikers hen ‘relevante’ informatie en advertenties voorgeschoteld. Op deze manier heeft men zelfs de verkiezingen in Amerika kunnen beïnvloeden met het bekende resultaat. Al gauw deed op Twitter de hashtag #deletefacebook de ronde. Maar als je stopt met Facebook, dan moet je eigenlijk ook stoppen met Whatsapp en Instagram, onderdeel van Facebook.

Ik zou de losse berichten op Facebook over etentjes en vakanties en verjaardagen wel kunnen missen. Anders is het met mijn bedrijfspagina en de verschillende groepen waar ik in zit, van de Tramps of the lowlands (voor Bruce Springsteen fans) tot verschillende netwerkclubs. Instagram kan ik wel missen, want dat heeft me nog steeds niet gegrepen. Het lijkt me moeilijker om van Whatsapp afscheid te moeten nemen, maar volgens de Consumentenbond is er een goed alternatief: Signal. Deze app is niet verbonden met Facebook. De gesprekken op Signal zijn net als bij Whatsapp versleuteld. De sleutel om die gesprekken te ontcijferen is op het toestel van de gebruiker opgeslagen en niet op de server van Signal. Dit heeft als voordeel dat Signal gesprekken niet kan ontcijferen, als men hiertoe een verzoek zou krijgen van bijvoorbeeld inlichtingendiensten. Maar ik ken nog niemand die Signal gebruikt.

En Twitter dan?

Twitter is mijn nieuwsvoorziening, het laat me zien wat trending is, zodat ik bijna overal over mee kan praten en het maakt tv-kijken veel leuker. Ik zou Twitter niet willen missen. Ik denk dat het qua privacy veiliger is, al kun je op basis van mijn tweets zeker een profiel van mijn interesses maken en me vervolgens lastig vallen met ‘uitgelichte’ reclametweets.

Maatregelen om Facebook veiliger te maken

CEO Mark Zuckerberg heeft maatregelen aangekondigd om Facebook veiliger te maken. App-ontwikkelaars krijgen minder makkelijk toegang tot gegevens. Daarnaast wil hij Facebook-gebruikers informeren welke apps bij onze data kunnen. Ook hoop ik nog op een antwoord van Alexander Klöpping. Toen hij bij DWDD vertelde over de problemen met Facebook heb ik hem via Twitter gevraagd of hij zelf zijn Facebook-account gaat deleten of niet. (Die vraag had Mathijs trouwens natuurlijk moeten stellen.) Helaas heb ik nog geen antwoord, dus ik ga nog maar even door met Facebook, al zal ik misschien minder vaak iets posten en wat minder likes uitdelen. Nothing personal.

Dan rest mij alleen nog deze gewetensvraag te beantwoorden: ga ik deze blog wel of niet delen via Facebook? Jullie weten nu het antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.